Byvandring i Vejlby Øst

Med Steen Busck og Jørn Christiansen som rundvisere gik vi ned gennem Skolevangen til Risskov skole, rundkørslen og mindestenen for Genforeningen, som vi jo fejrer 100-års jubilæum for i år. Ad Ellebjergvej gik vi ind gennem Forteparken, under Grenåvej og op ad Bakkegårdsvej med de meget forskelligartede huse til Bakkekammen. Turen sluttede med en forfriskning på biblioteket og et besøg i det lokalhistoriske arkivs lokaler til en hyggelig snak deltagerne imellem.
“Atmosfærer i Vejlby-Risskov”
Foredrag ved professor Niels Albertsen
Byforskerne opererer med noget, de kalder atmosfæren i en by eller bydel. Hvad kan byforskningen sige om en bydels atmosfære – hvad kommer en sådan atmosfære af ?
Er det beliggenheden, husene eller dem, der bor i dem?
Byforskeren Niels Albertsen, professor emeritus ved arkitektskolen Aarhus, prøver med udgangspunkt i begrebet atmosfære at beskrive atmosfærer i Gl. Vejlby og de forskellige bydele, der voksede op på landsbyens marker, Stationsgadekvarteret med de gamle villaer, Vejlby Fed med den nyere villabebyggelse, Vejlby Nord med dets
mange tæt-lave rækkehuse og Vejlby Syd med de store etagebyggerier.
“Parcelhuse og nye livsformer i danske forstæder 1950-1980”
Foredrag ved professor Johs. Nørregaard Frandsen
Fra 1950erne bryder velfærdsdrømmene og en materiel velstand løs. Et udtryk findes i de enorme områder af parcelhuskvarterer, der kom til at præge udkanterne af de større byer samt mange bynære landsbyer i det ganske land.
Parcelhusområderne repræsenterer både en ny bolig- og bydelstype, og en ny livsform med væg-til-væg tæpper, hårde hvidevarer, varmt vand i hanerne, fjernsyn, velplejede plæner og en bil i carporten.
Det hele lod sig servere i en sovs af inflationsøkonomi og fuld beskæftigelse Professor emeritus Johannes Nørregaard Frandsen fra Syddansk Universitet, som har forsket i forstadskultur, fortæller historien herom med inddragelse af eksempler og skæve vinkler.
Arkivdag ved Vejlbymodellen i Vejlby Lokalcenter.

Vi holder åbent hus i det store lokale med Vejlbymodellen, hvor også mange fotos og billeder fra det gamle Vejlby er hængt op.

Vi fremviser desuden billeder fra arkivet og fortæller om modellen og billederne.
Folk fra det lokalhistoriske arkiv fortæller om arkivets arbejde og mulighederne for selv at komme i gang med historien om det sted, hvor du bor.
Der kommer traditionelt en del gamle vejlbyere, der kan fortælle om husene og dem, der boede der.

Ved den netop afsluttede arkivdag var der et fremmøde på tæt ved 75 interesserede, jævnt fordelt på hele dagen. Vi følte det som en pæn succes.