Arrangementer

Vejlby-Risskov Lokalhistoriske Forenings program for 2020

Generalforsamling i Vejlby Sognegård
AFLYST!

Torsdag den 26. marts kl. 19.30.

For at deltage i generalforsamlingen med stemmeret skal man have betalt kontingent for 2020. Kontingentet kan betales på stedet før generalforsamlingen. Dagsorden udsendes senest 14 dage før. Efter generalforsamlingen viser vi film og billeder fra det gamle Vejlby, fortæller om dem og modtager gerne oplysninger om dem fra de fremmødte.

Byvandring i Vejlby Øst

Byvandringen er aflyst!

Lørdag den 30. maj kl. 14. Mødested: Risskov Bibliotek

Med Steen Busck og Jørn Christiansen som rundvisere går vi ned gennem Skolevangen til Risskov skole, rundkørslen og mindestenen for Genforeningen, som vi jo fejrer 100-års jubilæum for i år. Ad Ellebjergvej går vi ind gennem Forteparken, under Grenåvej og op ad Bakkegårdsvej med de meget forskelligartede huse til Bakkekammen. Turen slutter med en forfriskning på biblioteket og et besøg i det lokalhistoriske arkivs lokaler. 

Foredrag om Vejlby under krigene 1848-50 og 1864

Foredraget er aflyst!

Vejlby Sognegård torsdag den 17. september kl. 19.30.

Historikeren Steen Busck fortæller om de dramatiske begivenheder, da tyskerne besatte Aarhus og omegn i 1848, om rytterfægtningen på Aarhus mark, som danskerne vandt, og om Vejlbydrengen Jens Spejder, hvis bedrifter blev forlæg for romanerne om Rasmus fra Rodskov. Danskernes sejr ved Isted i 1850 kom der ikke meget ud af, og da tyskerne kom igen i 1864, mistede vi hele Sønderjylland. Vejlbys veteraner fra de to krige stiftede siden våbenbrødreforeningen, som først i 1920 kunne fejre genforeningen med det halve af Sønderjylland.  

Foredrag om kommunesammenlægningen 1970 og den forudgående byplanlægning i Vejlby-Risskov

Foredraget er aflyst!

Torsdag den 22. oktober kl. 19.30 i Vejlby Sognegård.

Det hedengangne erhvervsarkivs leder Henrik Fode fortæller historien om, hvordan Vejlby-Risskov kommune blev slugt af Århus. Sognerådet kæmpede til det sidste for at undgå sammenlægningen bl.a. med en aggressiv udviklingsplan, der skulle erstatte landsbyen Vejlby med et mægtigt butikscenter, et storhotel, et nyt rådhus, et nyt apotek og vidtstrakte parkeringspladser. Men alt var forgæves. Storkommunen overtog en tom kommunekasse, en næsten nedrevet landsby samt en centervej, der endte blindt. Henrik Fode fik kort efter til opgave at indsamle og registrere det gamle sognerådsarkiv. 

Arkivdag ved Vejlbymodellen

Arkivdagen er aflyst!

Lørdag den 14. november kl. 10-15. Vejlbymodellen findes i kælderen under Vejlby Lokalcenter (følg skiltene).

Vi holder åbent hus i det store lokale med Vejlbymodellen, hvor også mange fotos og billeder fra det gamle Vejlby er hængt op. Vi fremviser desuden billeder fra arkivet og fortæller om modellen og billederne. Folk fra det lokalhistoriske arkiv fortæller om arkivets arbejde og mulighederne for selv at komme i gang med historien om det sted, hvor du bor. Der plejer at komme en del gamle vejlbyere, som kan fortælle om husene og dem, der boede der.

Servering ved arrangementer betales med et mindre beløb